Mustikka 2022 – koska se kypsyy?

Mustikkaan? -sovellus tarjoaa käyttäjän sijaintitiedon perusteella mustikan kypsymisennusteen. Voit kertoa sille myös vaikkapa mökkipaikkakuntasi ja katsoa kannattaako seuraavan mökkiviikonlopun suunnitelmiin leipoa mustikkapiirakan teko vai ennemmin vajan maalausta.

Miten mustikan kypsymisennuste lasketaan?

Mustikkaan? -sovelluksen laskennan taustalla on prediktiivistä analytiikkaa hyödyntävä lämpösummamalli, jolla voidaan kuvata monenlaisia luonnon kehitysprosesseja. Periaatteessa samaa mallia on käytetty mm. siitepölyennusteiden takana olevissa kukintaennusteissa. Mallilla voisi kuvata myös monien viljelykasvien (puutarhakasvit, viljat, heinä jne.) kehittymistä ja soveltaa tuloksia näiden hoitotoimien ajoittamisessa.

Vuosirytmitutkimus rinnastuu tiiviisti ilmastonmuutoksen tutkimukseen. Jo nyt pidemmistä vuosirytmin aikasarjoista voidaan havaita tapahtunut ilmaston lämpeneminen. Mallien ja sovellusten avulla voidaan ennustaa, miten kasvien vuosirytmi tulee muuttumaan tulevaisuudessa, ja siten mallien avulla varautua tulevaisuuteen. Samaan aikaan tämän kaltaisia sovelluksia voi käyttää alustana uuden tutkimusaineiston joukkoistetulle keräämiselle, eli esimerkiksi pyytää sovelluksen käyttäjiä antamaan palautetta ennusteiden osuvuudesta.

Käytetty pitkittäisaineisto kertoo siis paljon muustakin kuin siitä, koska kannattaa lähteä mökille. Kun tarkastelemme kertynyttä dataa vuosikymmenten ajanjaksolla, mustikan kukinnasta aina kypsään marjaan, näemme myös pienen pirstaleen muutoksista ilmastossa ja niiden mahdollisista vaikutuksista mustikkasatoon. Malli on laajennettavissa myös muuhun satodataan, ja on siten hyödyllinen myös ammattiviljelijöille.

Sadon kypsymisennuste perustuu Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) mustikan kypsymisaineistoon, joka yhdistetään Ilmatieteen laitoksen sääennustedataan. Säähavainnot ja -ennusteet luetaan Ilmatieteen laitoksen avoimen datan tietokannasta Creative Commons -lisenssin nojalla. Tietokannan Harmonie-ennusteet luetaan Python-skriptillä, joka purkaa aineiston GRIB-pakkauksesta, laskee hetkellisistä lämpötiloista lämpösummat ja mustikan kypsymisen ennusteen, sekä kirjoittaa tulokset Azuren SQL-tietokantaan. Tulokset visualisoidaan Google Mapsin päälle lämpökarttakerroksena Mapsin JavaScript APIa hyödyntäen.

Mustikkaan? on Innofactorin keväällä 2018 järjestetyn Hackathon-päivän lopputuote yhden tiimin osalta. Kiitokset Innofactorille, että saimme käyttää työaikaa sovelluksen kehittämiseen! Löydät lisäinfoa sovelluksen synnystä bloggauksestamme Innofactorin blogissa.

Jotta voimme tarjota sinulle mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.